• Røntgenbildene

  Et av de viktigste redskapene til tannlegen og tannpleieren er røntgenbildene. Med disse finner vi enkelt skader på tenner, bein eller vev som kan være vanskelig å oppdage ellers. Ved Privattannlegene bruker vi bare digitale røntgenbilder.

 • Røntgenbilder – Et uunværlig verktøy!

  Røntgenbilder er ett av tannlegens viktigste diagnostiske redskap. Med røntgenbilder av tenner, røtter og kjever kan tannlegen se og finne sykdommer og tilstander som pasienter kan ha uten å merke noe. Dermed kan vi så tidlig som mulig sette inn riktig behandling for å redusere skadeomfang og minske risiko for videre skadeutvikling.

  Digital teknikk
  Privattannlegene benytter kun digitale røntgenbilder. Dette gir minimal stråledose og en veldig høy bildekvalitet. Bildene vises umiddelbart på en skjerm foran deg. Slik kan du sammen med din tannlege se på bildene du nettopp har tatt. I noen områder har organene temmelig lik tetthet. Der klarer ikke røntgenundersøkelsen å avdekke sykdom. Da benytter vi i stedet andre metoder.

 • Hvilke typer røntgen benyttes?

  Enkeltbilder
  Disse bildene tar vi mens du sitter i behandlingsstolen. Filmen er en liten plate som røntgenstrålene sendes mot. Slik blir prosessen så behagelig og effektiv som mulig for deg.

  OPG (Orthopantomogram)
  Dette er et større røntgenbilde som viser over- og underkjeven med tenner, kjeveledd og nese/bihule i ett bilde. Hos oss tar vi rutinemessig OPG av alle nye pasienter samt ca. hvert 5. år i forbindelse med rutinemessige undersøkelser.

  CBCT (Cone Beam Computed Tomografi)
  CBCT er en opptaksteknikk som er relativt ny i tannlegevirksomhet. Slike opptak gir oss mulighet til å få et tredimensjonalt bilde av det aktuelle området vi er interessert i å undersøke nærmere. Dermed kan vi med meget stor nøyaktighet diagnostisere tenner, benkvalitet, kjevekam og kjeveledd, bihuler, nerveforløp m.m.CBCT er et veldig godt verktøy i forbindelse med planlegging av implantatopreasjoner, komplisert visdomstannskirurgi og traumediagnostikk.

  For å benytte CBCT i en odontologisk virksomhet må man være godkjent av Statens strålevern, samt ha tilknyttet en radiolog. Videre må alle brukere på klinikken ha relevant og dokumenterbar kompetanse innen strålevern. Privattannlegene AS er tilknyttet Lena Vannas, en radiolog som analyserer og diagnostiserer alle CBCT-bildene som tas.

  Personalet vårt er kurset i bruk av CBCT og har relevant strålevernskompetanse som løpende blir oppdatert med nye kurs.