• Generelt om estetisk behandling

  Alle har sin egen mening om hva man synes er pent. Slik er det også med tennene. I samarbeid med pasienten ønsker vi å komme frem til et resultat som gir et pent og naturlig smil. I dag finnes det mange muligheter for å forbedre både farge og form på tennene. Tannlege eller tannpleier kan pusse og polere tennene for å fjerne misfarging fra te, kaffe, rødvin, tobakk etc. Om man derimot ønsker lysere tenner eller endret form på tennene, krever dette andre behandlinger.
 • Bleking

  Bleking er ofte noe av det enkleste man kan gjøre dersom man ønsker hvitere tenner. Blekemiddelet som benyttes vil trenge inn i tannen og fjerne/ lysne indre misfarging. Det er viktig at alle pasienter blir grundig undersøkt av tannlege eller tannpleier for å sikre at tenner og tannkjøtt er friskt før blekebehandlingen starter. Av og til må gamle fortannsfyllinger skiftes etter man har bleket ferdig. Dette er fordi disse ikke påvirkes av blekemiddelet og det kan oppstå fargeforskjeller.

  Man kan bleke tennene på en tannklinikk eller hjemme, eller begge deler i kombinasjon.

  Ved bleking på klinikk legges det beskyttelse rundt tannkjøttet før blekemiddel påføres på tennene som skal blekes. Noen bruker blekelamper for å forsterke effekten, men dette er omdiskutert. Behandlingen varer ca. 2 timer og gir synlige resultater med en gang.

  Hjemmebleking gjøres ved at tannlege/ tannpleier tar avstøpning av tennene som det lages gipsmodell av, for deretter å fremstille en blekeskinne i plast som passer perfekt til dine tenner/ munn. Skinnen skal brukes hjemme sammen med blekemiddel etter nøye instruks fra tannlege/ tannpleier.

  Pre-fabrikerte blekestrips kan også brukes ved hjemmebleking, men samme prosedyre med forutgående undersøkelse og instruks for bruk av tannlege/tannpleier.

  Ulike typer hjemmebleking:
  Nattbleking: Utføres mens man sover (anbefalt å bleke 4–8 timer per natt til ønsket resultat er oppnådd).
  Dagbleking: Utføres på dagtid (anbefalt å bleke 2–3 timer per dag til ønsket resultat er oppnådd).

  Tiden det tar før man oppnår ønsket resultat vil variere fra person til person.

 • Laminater/Skallfasetter

  Tynne fasader i porselen eller kompositt som festes til tannen/ tennenes fremre flate for å forandre form og farge på tannen.

  Porselen som erstatning for hele eller deler av det ytterste laget på tannen, er for noen pasienter et godt alternativ. Laminater eller skallfasetter i porselen er ofte det mest optimale behandlingsalternativet for mange som bare vil endre på tennenes utseende.